Воведена кризна состојба на територијата на државата

На вечерашната 23. седница Владата донесе Одлука за постоење кризна состојба на територијата на Република Северна Македонија, заради заштита на јавното здравје поради здравствената криза со корона вирусот.

Одлуката е на сила во следните 30 дена.
Одлуката е донесена на предлог на Управувачкиот комитет за координација и управување со системот за управување со кризи, по претходен предлог на Групата за процена. Претходно на својата 10-та седница вчера, Советот за безбедност препорача прогласување кризна состојба на целата територија на земјата.
Владата донесе заклучок и Министерството за внатрешни работи, Министерството за одбрана, Министерството за здравство, Армијата, Центарот за управување со кризи и Дирекцијата за заштита и спасување, сите расположливи капацитети и ресурси да ги стават во функција на справување со кризната состојба.

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани