Во една недела од корона починати 8 охриѓани и 12 стружани

Ковид билтен на ЦЈЗ Охрид за  период од 05 до 11 декември 2020 г.

– Материјали (брис грло и нос) за тестирање на присуство на COVID-19 земени се од вкупно 219 лица во општините Охрид, Дебрца, Струга, Вевчани, Дебар и Центар Жупа и анализирани се во лабораториите на Институтот за јавно здравје Скопје
– Од вкупно земените материјали, 99 се земени по епидемиолошки индикации (лица кои исполнуваат критериуми за дефиниција на случај), а 120 материјали зе земени при тестирањето со упат од матичен лекар-МОЈ ТЕРМИН
– Од вкупно тестираните примероци во сите лаборатории во РСМ во овој период, лабораториски е дијагностицирано присуство на COVID-19 кај вкупно 427 лица и тоа кај 229 лица од општина Охрид, кај 146 лица од општина Струга и кај 52 лица од општина Дебар.
– Во овој период оздравени се 221 лица од Охрид, 176 лице од Струга и 26 лица од Дебар.
– Во овој период починати се 8 лица од Охрид, 12 лица од општина Струга и 1 лице од Дебар.
– Активни случаи на 04.12.2020 г. во Охрид се 576, во Струга 462, а во Дебар 157.

Од почетокот на епидемијата до 11 декември 2020:
-лабораториски е дијагностицирано присуство на COVID-19 кај вкупно 4270 лица во општините Охрид, Дебрца, Струга, Вевчани, Дебар и Центар Жупа, од кои кај 1986 лица во општина Охрид и Дебрца, 1741 лица во општина Струга и Вевчани и 543 лица во општина Дебар и Центар Жупа.
-оздравени пациенти од Охрид се 1399, од Струга се 1216, а од Дебар и Центар Жупа се 370 пациенти
-од општина Охрид и Дебарца има 66 починати пациенти, од општина Струга се починати 109, а од Дебар и Центар Жупа се починати 22 лица

 

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани