После осум века ќе се појави Витлеемската ѕвезда

На 21. декември ќе се случи несекојдневен настан!

На тој ден, двете најголеми планети во нашиот Сончев систем, Јупитер и Сатурн, ќе се израмнат. Таквата позиција на планетата ќе ја создаде Витлеемската Sвезда. Овој феномен не се случил во последните осум века.

Значи, на денот на зимската краткоденица, овие планети ќе се порамнат, ќе бидат во иста линија и ќе создадат двојна планета, која ретко се појавува. Ова е токму она што се случило кога се родии Христос и затоа овој феномен е познат како Витлеемска Sвезда или Божиќна sвезда. А токму оваа sвезда ја ставаме на врвот на елката.
Оттука и верувањето дека тројца мудреци тргнале од Багдад до Ерусалим во тоа време, бидејќи Багдад бил најдобриот астрономски центар во тоа време и тие знаеле како да го „читаат“ небото.
Последен пат овој огромен танц на гиганти на небото се случил во средниот век, на 3. март 1226 година. Сатурн и Јупитер нема да се приближат повторно (но не толку) до 15 март 2080 година.

Што значи кога ќе се појави толку редок астролошки феномен? Средбата на два планетарни гиганти секако најавува голем настан, како што секогаш се случувало во историјата. Многу астролози веруваат дека нивната средба е надеж.

За почеток, на тој ден, Сатурн ќе се пресели од соѕвездието на Јарец во Водолија, а „ерата на Водолија“ ќе трае до март 2023 година.

За да го разбереме значењето на оваа средба, прво да се потсетиме што се Сатурн и Јупитер? Сатурн е симбол на традицијата и правилата, на законот. Јупитер е духовен аспект, знаење, нов поглед на светот. Значи, овие две планети ќе се судрат под Водолија.
Зошто Витлеемската Sвезда е несекојдневен настан?
Бидејќи спојот на Јупитер и Сатурн се случува на 0 степени, а во астрологијата нула го означува почетокот.
Сатурн и Јупитер се двете најголеми и најважни планети кои влијаат на сè.
Тоа се случува во зимската краткоденица, најкраткиот ден по кој светлината повторно доаѓа.
Спојот на Сатурн и Јупитер во Водолија не се случил од 1623 година.
Коњукцијата се јавува и со фиксната starвезда Алтаир, симбол на храброст.
Екран.мк

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани