2020 та катастрофална година за туризмот

Изминува најлошата година за туризмот.

Со 72 проценти помалку меѓународни пристигнувања во првите десет месеци и глобална загуба од заработка од извоз од 935 милијарди долари, ова е најлошата година во историјата за светскиот туризам.

UNWTO директно го поврзува ова со пандемијата и воведените ограничувања на патувањето, што значително ја намали довербата и побарувачката на патувања.

Загубата од 935 милијарди долари во извозот од меѓународниот туризам од организацијата се вели дека е повеќе од десет пати поголема отколку во 2009 година заради светската економска криза, додека целокупниот огромен пад на туризмот поради пандемијата предупредува дека тоа може да резултира во економска загуба од 2.000 милијарди долари во светскиот БДП.

„Иако вестите за вакцината ја зголемуваат довербата и на индустријата и на патниците, има уште многу да се направи. Затоа мора да ги засилиме напорите за безбедно отворање на границите, истовремено поддржувајќи ги работните места и бизнисите во туризмот, бидејќи ограничувањата за патување остануваат, дури и во зима. тие се интензивираат и сето ова го отежнува и го одложува обновувањето на туризмот “, рече Пололикашвили.

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани