АНКЕТА: 2021 носи надеж за враќање на животот во нормала

На  неколку часови  до Нвогодишната ноќ  во главниот туристички центар  невообичаено празно.

Нема празнична еуфорија, раздвижени граѓани насмеани лица.

Хотелите и угостителските објекти  полупразни, некои останаа под клуч на врата.

Нема  прослава,  ниту дочек на Новата година, нема концерти и забави,  а согласно протоколите  за заштита од корона вирусот забрането е  групирање.

Испраќаме една тешка година , во поновата светска историја. Граѓаните со исти желби, 2021 да донесе крај на пандемијата и враќање на животот во нормала.

-Прво  добро здравје да ставиме крај на корона кризата  подобра економија, вработување на младите и сите желби да се исполнат , вели една граѓанка.

– Се најубаво во 2021, вели друг граѓанин.

-Здравје, среќе  е најубаво од тоа нема поубаво. Мир да има, велат граѓаните.

-Здравје убавина и ум да даде Господ на Влада и на сите

Повеќето Новогодишната ноќ ќе ја дочекаат дома, во кругот на семејството, без поголеми групирања и прослави.

-Дома во кругот на семејствт. Дојдовме од Куманово да ги избегнеме гужвите социјална дистанци и слично, велат граганите.

-Дома не одам никаде со фамилијата, вели еден скопјанец.

-Дома в остела и ќе гледаме низ розорец, вели еден охриѓанец.

Угостителските објекти и денес  ќе мора да стават клуч на врата во 18ч. Пансионите и хотелите ќе може да полужат вечера најдоцна до 21 ч и да ги испратат гостите. Пазарните инспектори и полицијата ќе вршат засилени контроли. Сите кои нема да го почитуваат законот ќе заработат високи казни, а уготителските објекти ќе им бидат затворени.

Новинар Соња Рилковска

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани