Светиот свештеномаченик Харалампиј – заштитник на пчеларите

Според календарот на МПЦ денес се одбележува Светиот свештеномаченик Харалампиј.

Уште од стари времиња, нашите предци, со доаѓањето на празникот на Свештеномаченикот Харалампиј Магнезијски, го сметале како предвестител и почеток на Пролетта. Затоа на денот на неговиот празник се носи мед во храмот, за осветување и употреба на гладно срце по лажичка за лекување, како и за во храната, Тој е заштитник на пчелите, пчеларите и на болните.

Житие:
Овој голем светител беше епископ во Магнезија и во својата сто и тринаесетта година пострада за Христа. Кога настана страшното гонење на христијаните во времето на царот Септимиј Север, старецот Харалампиј не се криеше од гонителите, но слободно и јавно ја проповедаше Христовата вера. Сите маки ги претрпе како во туѓо тело. А кога уште жив му ја дереа кожата, незлобливиот светител им рече на царските војници: „Ви благодарам, браќа, зашто ми го иструживте старото тело, а ми го обновивте духот за нов, вечен живот“. Изврши многубројни чуда, во верата обрати многумина. Дури и царската ќерка Галина го напушти незнабоштвото на својот татко и стана христијанка. Осуден на смрт и изведен на губилиштето Св. Харалампиј ги воздигна рацете кон небото и Му се помоли на Бога за сите луѓе, за да им даде Бог телесно здравје и спасение на душите и да ги умножи земните плодови. „Господи, Ти знаеш дека луѓето се месо и крв; прости им ги гревовите и излеј ја Твојата благодат врз сите!“ После молитвата овој свет старец ја предаде својата душа на Бога пред да го спушти џелатот мечот врз неговиот врат. Пострада во 202 година. Неговото тело го зеде Галина и чесно го погреба.

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани