Се слави Курбан Бајрам

Верниците од исламска вероисповед денеска го слават празникот Курбан-Бајрам.

 

На првиот ден од празникот се изведува молитвата за Бајрам – Бајрам намаз, со која верниците бараат милост од Алах. Карактеристично за овој празник е принесувањето жртва – курбан, која има симболика на приближување кон Бога. Како курбан најчесто се принесуваат овни или телиња.

Оние што принеле жртва потоа од месото раздаваат на сиромашните, соседите и на роднините.

Со овој празник се крунисува аџилакот, кој важи за петти темел на исламот, кој е доказ за солидарност и благосостојба.

Поглаварот на ИВЗ, Шаќир Фетаху во својот честитка, рече дека празникот е резултат на радоста, посветеност кон човештвото, хуманоста, моралот, мирот и достоинството. Сиромаштијата, скудноста, дискриминацијата, убивањето, војната, аморалот се најлошите особини што можат да му се случат на човештвото, додава тој.

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани