Промоција на нова поетска книга на Димче Шипинкароски „Татковиот аманет”

Утре навечер (19,30) во хотелот” Београд” во Струга, ќе биде промовирана најновата поетска збирка на Димче Шипинкароски, “Татковиот анманет”, издадена од Здруженето за литература,култура и наука “Бран” од Струга..
Димче Шипинкаровски е овогодишен добитник на наградата од престижната поетска манифестација “Антево Слово”, која се доделува во чест на истакнатиот македонски поет Анте Поповски.
Уредник на изданието е Борче Панов, додека профсор д-р Христо Петрески, претседател на Друштвото на писателите на Македонија, во посебна рецензија, прави осврт на творештвото на Шипинкаровски.
Промотори на збирката ќе бидат професор д-р Христо Петрески, кој ја напиша и рецензијата зан јнигата, каком и Мишо Китаноски и Веле Митаноски.
Покрај насловната песна, посветена неговиот покоен татко, писателот, поет и есеист Петко Шипинкаровски, Димче Шипинкаровски, остава белег во македонската поетска ризница, уште и со песните “Испустено огниште”, и “Голем ангелу од Небрегово”, посветени на Блаже Конвски, потоа “Нож в грб”, посветена на Коле Чашуле, како и со бројните лирски записи, како во песната “Вака зјдвит сонцето во Струга”.
Рецензентото, Петрески, го претставува поетот Шипинкароски, како еден од новите современи македонски автори , кој, преку својата поетска книга “Татковиот аманет”, презентира поезија создавана во 2020 и 2021 година.
Во неговите свежи, доживеани и искрени песни, тој ја раздиплува целата своја интима, исполнета со немир, страст и пркос, пишува, мегу другото, професор д-р Христо Петревски, во рецензијата насловена „Чинот и радоста на создавањето”.
автор Веле Митаноски

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани