Околу 60% од децата во охридско-струшкиот регион со деформитети на р’бетот

Околу 60 % од децата во охридско-струшкиот регион имаат некакви деформитети на рбетниот столб. Дополнително голем дел од младите денес се соочуваат и со обезност.

Главна причина е недоволна физичка активност.  Наместо на игралишта и во паркови,  децата се на телефони и компјутери. Пандемијата и онлајн наставата дополнително придонесоа за вакви  здравствени последици.

-Околу 60% од децата имаат некаков деформитет на рбетниот столб можете да замислите псоле две години пандемија. Не сум нформиран дека е направена нова студија , но претпоствувам дека тој процент е уште поголем и попоразителен. Претпоставувам дека се во голема мера покачени тие дефаворизирачки параметри на деформитети и обезност , вели професорот по спорт Коста Хиохи.

За разлика од минатото денес за спорт потребни се и пари,  членарини за клубови и опрема, според спортистите неопходна е национална стратегија за спорт и мотивирање на младите.

-Во секој случај тоа е резултат по мое мислење, немање на соодветна национална стратегија за тука влегува освен спортот од висока перформанса – спорт за натпреварување и спорт за сите да се инволвираат и децата од претшколска возраст дури и возрасните , додава Хиохи.

 Како  последица на „седечки“ начин на живот  се јавува  недоволна развиеност на мускулите, а младите коски трпат промени кои доведуваат до деформитети на стапалата и ’рбетниот столб.

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани