Доцни изградбата на патиштата во Југозападниот регион во земјава

Доцни изградбата на патиштата во Југозападниот регион во земјава. Се уште не е пуштен во употреба делот од автопатот Охрид- Кичево, трасата Требеништа – Подмолје, која требаше да биде готова во август годинава. Изминува и септември, но градежните работи не се интензивни.
Од министерството за транспорт , велат ги завршиле сите потребни постапки, но изведувачот доцни.


– Сите постапки се завршени од страна на Министерството за транспорти врски. Останува изведувачот да ги реализира градежните работи според динамичкиот план. Изградбата на автопатската делница Кичево-Охрид останува приоритет ,-информираат од Министерството за транспорт и врски.


Од Јавното претпријатие за државни патишта велат на делот Требеништа Подмолје останале само уште два неасфалтирани километри.

-Пробиени се околу 95% од целата траса, а процентот на реализација на работите на делот кај Требениште-Подмоље е 75%. Имаше оправдани причини кои ја успорија работата, но со засилено темпо се очекува забрзување на процесот, велат од Јавното претпијатие за државни патишта.


Иста е состојбата и на патниот правец од Извор до Дебар, градежните работи и таму доцнат.


-Овој дел овде ни одзеде доста време бидејќи е многу длабоко и го миниравме можеби пет- шест пати е минирано за стигнеме до посакуваната нивелета. Така што само овде се задржавме еден месец сигурно, вели Александар Здравески, надзор на градежните активности.


Автопатот Охрид Кичево е клучната делница која ги поврзува двата туристички центри во земјава. Изградбата започна во 2014 година, според планот требаше да заврши во 2018 година.

Новинар Соња Рилковска

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани