Нова репортажа на светскиот канал „Би-би-си“ за Вевчани

Нова репортажа на светскиот канал „Би-би-си“ за Вевчани.

И покрај тоа што има само 2.400 жители, Вевчани трипати се обиде да прогласи независност од две различни земји во последните пет децении. Во 1987 година првпат се закани со отцепување од Југославија. Потоа, во 1991 година, селото се прогласи за независна република само 11 дена откако поранешната југословенска Република Македонија (како што беше претходно именувана Северна Македонија) самата прогласи независност за време на распадот на Југославија. И во 2002 година, слободарскиот дух на Република Вевчани беше оживеан од локалното население како микронација на јазикот во образ во необичен обид да привлече туристи и да се потсмева на политиката со веење „национално“ знаме, издавање пасоши и печатење валута, пишува Би-би-си во најновата репортажа за една од најмалите општини во земјава.

„Направивме локални пасоши и печатевме валута за да го рекламираме Вевчани. Самостојната серија на Вевчани датира со векови наназад. Иако се наоѓа на само 20 минути возење од Струга, најголемиот град на северниот брег на Охридското Езеро, изолираниот и непробоен терен на планините Јабланица гарантира дека Вевчани одамна можат да ја потврдат својата автономија.Луѓето ширум Балканот сакаа да дознаат повеќе за приказната зад нашето знаме, пасоши и пари“, раскажуваат жители на Вевчани за Би-би-си.

Целата репортажа тука

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани