Пецаков се обрати на ,,Саемот на промените што носат иднина”

Во рамки на „Саемот на промените што носат иднина“ заедно со соговорниците Пецаков дискутираше на тема: „Предизвиците на Локалната самоуправа во услови на енергетска криза“.

Истакнав дека во енергетска криза функцинирањето на Локалната самоуправа навистина претставува предизвик, бидејќи зголемувањето на сметките за електрична енергија е речиси тројно. Доколку тука се вклучат и сметките за електрична енергија од Јавните претпријатија кои произлегуваат од Општина Охрид се доаѓа до фрапантни податоци.

Локалната е фокусирана на стратегии за непречено работење на институциите.

Но и покрај овие потешкотии, ние како Локална самоуправа веќе сме фокусирани кон изработка на стратегија и план за непречено функционирање на локалните институции. Во таа насока е поставувањето на фотоволтаични системи за поризводство на електрична енергија и уште неколку други мерки, додаде Пецаков.

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани