Невладините обвинуваат за неспроведување на препораките на Унеско, премиерот Ковачевски вели владата го дава максимумот

Невладините обвинуваат за неспроведување на препораките на Унеско, премиерот Ковачевски вели владата го дава максимумот


Невладините се погласни за неспроведувањето на препораките на УНЕСКО. Од Фронт 21/42 обвинуваат дека интензивната урбанизација на крајбрежието на Охридското Езеро не запира.
Според нивните анализи од август 2021 до денес има 53 нови урбанизации во Охрид и Струга. Вкупен број на дозволи за градба во двата градови е 213 и нови 580 изградени станови.
Премиерот Ковачевски вели владата го дава максимумот.

„Јас во рамките на моите надлежности заедно со колегите кои работат го даваме својот максимум но ова е обврска на сите кои што имаат одговорност за управувањето и владините институции, но и локалните самоуправи на Охрид, Струга и Дебрца“, вели Димитар Ковачевски претседател на влада.


Премиерот негира дека Струга има поинаков третман од Охрид, без оглед што таму не се преземаат никакви активности за заштита на културното и природното наследство. Ковачевски ги повика инспекциските служби да делуваат на терен.

„Постојат инспекциски органи и други институции кои што тоа треба да го санционираат. Тие треба да бидат ефикасни да не седат по канцеларии и по цел ден да пијат кафиња туку да излезат на терен и да си ја вршат својата работа“, додаде Ковачевски.


Доколку државата продолжи со овој третман и меѓународната заедница не се вклучи поактивно во заштитата на Охридскиот Регион, според невладините со сигурност ќе го изгубиме статусот Светско природно и културно наследство.

Новинар Соња Рилковска

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани