Со богата програма Охрид ќе го одбележи Свети Климент Охридски

Охрид со богата културно уметничка програма ќе го одбележи Патронот на градот „Свети Климент Охридски“.

Чествувањата ќе траат три денови почнувајќи од утре.

Целата програма:

06 декември

Прогласување на д-р Наум Целакоски и д-р
Павле Митрески за почесни членови на НУ Библиотека
„Григор Прличев“ – Охрид;
НУ Библиотека „Григор Прличев“(Прличева
одаја)
• 12.00 часот
• Музички концерт на учениците од ОМУ
„Методи Патче”;
ОМУ „Методи Патче” (концертна сала)
• 17.00 часот
• Изложба: „Охридскиот регион – универзален
духовен и природен раскош“ од Нина Ангелоска
ОСУ Св. Климент Охридски (втор спрат)
• 18.00 часот
• Свечена приредба на ООУ „Св. Климент
Охридски“
НУЦК „Григор Прличев“( голема сцена)
• 19.00 часот


07.12.2022 година (среда)
• Промоција на Книгата за светите браќа
Климент и Наум од проф.д-р Димитар Пандев и Славе
Ѓорѓо Димоски;
Промотор: Диме Ратајкоски
Општина Охрид (голема сала)
• 12.00 часот
• Традиционална изложба на Фото клуб – Охрид
НУ Центар за култура „Григор Прличев”
(Изложбен салон)
• 19.00 часот
Изложба на учениците од ОСУ „Св. Климент
Охридски“
НУ Центар за култура „Григор
Прличев“(галерија)
• 19.30 часот
СВЕЧЕНА АКАДЕМИЈА ПО ПОВОД 8-МИ ДЕКЕМВРИ
– ДЕНОТ НА СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ –
ПАТРОН НА ОХРИД
НУ Центар за култура Григор Прличев (голема
сцена)
• 20.00 часот


08.12.2022 година (четврток)
• Поклон пред моштите на Свети Климент
Охридски
Манастир „Свети Климент и Пантелејмон”-
Плаошник
• 10.00 часот
• Полагање свежо цвеќе на споменикот на Свети
Климент Охридски
ООУ „Свети Климент Охридски“ (училиштен
двор)
• 11.00 часот
• Полагање свежо цвеќе на монументалниот
споменик на Свети Климент Охридски на градскиот
плоштад и врачување награди на најдобрите поетски
творби на наградниот ученички литературен конкурс
по повод Патронот на Охрид
Градски плоштад „Свети Климент Охридски“
• 12.00 часот
• Македонските фолклорни ансамбли во чест на
Свети Климент Охридски
НУ Центар за култура Григор Прличев (голема
сцена)
• 17.00 часот

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани