Охридскиот Црвен крст го одбележа Денот на волонтерството

Со отворен ден за волонтери и презентација на активностите за сите кои сакаат да станат волонтери охридскиот Црвен крст денеска го одбележува Светскиот ден на волонтеризмот – 5 декември. Покрај предавањата за најмладите, претседателот на ОО Црвен крст Сашо Точков информира дека се предвидени дружби на повозрасните волонтери и вработените во Црвениот крст, кои дале свој придонесе во градење организацијата, како и средба со родителите на млади волонтери од ПХВ програмата – промоција на хумани вредности.

– Волонтерството по дефиниција е доброволна активност, која единствено е инспирирана од слободната воља да се помогне некому, без желба да се добие финансиски надомест или материјална корист. Нашето мото што постојано го повторуваме е дека постојат многу повисоки вредности од она што денеска насекаде го чуствуваме, а тоа е трката по пари. Овде вредностите се морални и доста високи. Нив ги практикуваме и гледаме да ги „инфицираме“ младите што повеќе да знаат како може да бидат корисни и да помогнат на оние што им е потребно, рече Точков.

Посочи дека програмите им се конципирани за волонтери од сите возрасти, а имаат и посебна стратегија за менаџирање со волонтери.

– Ги анимираме и мотивираме волонтерите, посебно младите. Возрасните се веќе изградени личности и тие знаат каде е вредноста. Гледаме да ги насочиме младите на оние моменти и сегменти од животот, кои нив им се практични и корисни и во секојдневнието, но и за она што значи сегашност и корист за нивното школување и дружење со врсниците, истакна Точков.

Во денешните предавања беа вклучени учениците од подрачното основно училиште „Григор Прличев“ од населбата Рача предводени од педагогот Анастасија Настеска.

– Црвен крст е организација која може да ги поттикне нашите млади генерации да помагаат. На децата им беше голем предизвик да присуствуваат на ова предавање зошто најчесто некогаш застануваме на некои граници, а сметам дека ова ќе ги помине тие граници и ќе биде поголем поттик за сите дечиња да го сфатат вистинското место, истакна Настеска.

Охридскиот Црвен крст има повеќе од 1.000 волонтери на возраст од седум до 77 години.

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани