Божиноски: Секоја година се трудам да ја паметам само по убавите работи

По што ќе ја памети 2022 година советникот од редовите на ВМРО ДПМНЕ Перчо Божиноски од Охрид.

Ваше видување за 2022 (по што ќе ја паметите) на деловен и приватен план?

Божиноски: Секоја година се трудам да ја паметам само по среќните работи и денови. Среќните затоа што сè што сум направил, сум направил од срце. Но, сите постигнати успеси не можат никогаш да се мерат со насмевката и среќата на моите во семејството, родителите, тие се мојата поддршка и мојот мотив за нови успеси во животот.
Функцијата заменик-градоначалник е обврска и пред сè мотив за повеќе работа и труд за доброто на народот и реализација на програмите во интерес на охриѓани.
Според „Мојот советник под лупа“ за период од една година бев најактивен советник од ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата и во четворицата најактивни советници од вкупно 23 колеги во Советот на Општина Охрид.
На деловен план би ги издвоил учествата во промоции на капиталните дела: ,,Книга за светите браќа Климент и Наум Охридски“, „Книга за Светите браќа Кирил и Методиј“ и „Охридски раскажувачи“ и промоција на книгите пред семинаристите на 55. Школа на МСМЈЛК.
Отворање на манифестациите: ,,34. Поетска ноќ во Велестово”, „11. На зајдисонце“ во Трпејца, ,,Вечер на Живко Чинго”, ,,7. Охридски поетски бисер” – 2022, 5. Фестивал на поезија за деца ,,Стихувалки”, „ЕТНО фестивал“, 5. Симпозиум на ДГМ и 2. Конференција на регионални геотехнички друштва, „16. FEPTO Conference 2022“, Потпишување Повелби за збратимување меѓу: ИПА Охрид и Нови Сад, и ИПА Охрид и Егнатија, Втор регионален Саем на социјални претпријатија, Камп на децата бегалци и нивните потомци од Егејска Македонија.
Отворање на спортските настани: Куп на Македонија во карате за кадети, јуниори и У-21, „5-ка за ракомет”, „Балкански надежи – Охрид 2022“, „11. Фер Плеј Куп“, Меѓународен турнир со воздушно оружје ,,Илинден-2022”, Трет ,,Меч Рејс Куп – Охрид 2022”, КУП во спортски риболов ,,Охрид-2022”, Втора Меѓународна едриличарска регата „International Ohrid regatta“.
Особено од настани би го споменал 21 Октомври и посетата на Крагуевац за Денот на сеќавање на жртвите, кога пред 81 година на егзекуција во паркот Шумарице од фашистичкиот окупатор биле застрелани 3000 луѓе, меѓу кои и 300 ученици, Комеморативната академија во Прва Крагуевска гимназија, положување венец пред Споменикот на стреланите ученици и професори и антивоената традиционална манифестација ,,Велики школски час”, музичко-сценска програма со изведба на драмската поема „Земја“. Културата на сеќавање, солидарноста и поддршката кои ги негува Општина Охрид се од големо значење за нашиот збратимен град Крагуевац.
Како лични успеси заедно со моите ученици кои има да ги паметам засекогаш се освоените: прво место за фотографија, второ за штанд и филм во топ 10 ,,МАССУМ – Образовно рандеву 2022“ – Велес и Втора награда на „55. Детски Рацинови Средби“ – Велес.

Што очекувате во 2023?

Божиноски: Секогаш сум оптимист за иднината, па така надежите и очекувањата за Новата 2023 година се да биде подобра, поуспешна и поубава година за сите нас. Нова година со уште повеќе позитивни промени.
Најважно е да се зачува здравјето и што повеќе активности за да се предизвика нечија насмевка.
Семејството да ми биде во добро здравје, со многу среќа и радост и се разбира исто и колегите и пријателите да ми бидат среќни и успешни.

Ваша Новогодишна желба?

Божиноски: Сè додека човекот има желби има да чекори напред во животот.
Никогаш не барам премногу бидејќи убавината на животот е токму во малите работи и најобичните нешта кои се со најголемо значење:
Здравје, Среќа и Љубов!
Среќна Нова 2023 година!

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани