Казна за гинекологот Мухамед Асани, работел на црно во нелегална ординација

Основниот суд Струга ги потврди обвинувањата на родилката од Дебар, која остана без три органи, докторот Мухамед Асани работел на црно во нелегална ординација во својот дом. Тој е осуден за давање здравствени услуги без дозвола, прегледувал пациентки и водел бремености од 2015 до 2020 година.
Во судската пресуда стои:

 „Му се утврдува казна затвор во траење од 2 години и истовремено се определува дека таа нема да се изврши ако осудениот во рок од 4 години не стори ново кривично дело“.

Државниот санитарен и здравствен инспекторат утврди дека докторот кој беше и поранешен директор во просториите на неговата семејна куќа во Струга на приземје опремил ординација која не била регистрирана и означена за што сведочеа пациентката Јилдз Веапоска и други две родилки.

-„Ги доставивме доказите кои што ги имавме за тоа што одевме во неговата ординација бевме сослушани од страна на судот и мило ми е што што се донесе ваква одлука и се докажа дека работел во таква нелегална ординација“ , вели Јилдаз Веапоска родилка од Дебар сведок во постапката.

Жените кои ги прегледувал Мухамед Асани плаќале за секој преглед, а не добивале никаква документација, ниту сметка.

-„Ми наплатуваше за секој преглед , од 1200 до  1500 денари  зависи од тоа колку ќе побараше докторот што интервенција ке завршеше. Парите му ги дававме во раце, а не добивавме фискална ниту било каква документација“ , додава Веапоска.

Во меѓувреме Мухамед Асани, како првообвинет, неговиот син Блертон Асани и Лилјана Јованоска, и тројцата гинеколози од струшката болница се товарат за тешки дела против здравјето на луѓето. Поради лекарска грешка при породување го загрозија животот на родилката Веапоска, а таа денес живее без бубрег, јаник и матка. Овој судски процес продолжува на 10 март.

Новинар Соња Рилковска

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани