Растат каматите на кредитите

За една година каматните стапки на новоодобрените кредити во корпоративниот сектор се зголемиле од 3,22 проценти на 5,02 проценти. Кај домаќинствата растот е од 4,34 на 4,38 проценти.

Каматните стапки кај банките растат. Тоа е очекувано со оглед на растот на основната каматна стапка од страна на Народната банка, која, пак, го диктира растот на каматите и на депозитите. Според пресметките на Народна банка, просечната каматна стапка на новоодобрените кредити во декември 2022 година изнесувала 4,83 проценти, додека во декември 2021 просекот бил 3,61 проценти. Растот е поизразит кај компаниите. Кај нив, за една година каматните стапки на новоодобрените кредити се зголемиле од 3,22 проценти на 5,02 проценти. Кај домаќинствата растот е од 4,34 на 4,38 проценти.

Но, од 1 јануари банкарите веќе известуваат за нови нагорни промени на каматите. Незадоволни се и граѓаните и стопанствениците.
Колку за илустрација, според последното известување што го пушта НЛБ банка, од 1 јануари се зголемени каматите на дел од кредитните продукти и тоа дури за 2,75 процентни поени. Станува збор за каматната стапка за кредитни картички, дозволено пречекорување на трансакциска сметка и инстант кредити. Конкретно, каматата од кредитна виза картичка од 10 проценти колку што беше минатата година, се зголеми на 12,75 проценти. Пресметките на кредитниот калкулатор поставен на оваа банка покажува дека ако денес земете инстант кредит од 120.000 денари, за три години ќе вратите 137.880 денари.

Целиот текст на Слободен печат

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани