Јубилејни Прличеви Беседи во Охрид

Со низа активности и свечености Охрид ќе одбележи 130 години од смртта на Григор Прличев. Чествувањата ќе се одржуваат од 3 до 6 ти февруари.

Целосна програма за Прличеви беседи:

03.02.2023 година (петок)
12.00 часот
Промоција на книгата: 70 години библиотека „Григор Прличев“- Охрид
Автор: м- р Милчо Јованоски;
Промотор: Свето Стефановски – новинар и публицист
НУ Библиотека „Григор Прличев“ ( Прличева одаја)
05.02.2023 година (недела)
11.45 часот
Изложба на ликовни дела од колекцијата на НУЦК „Григор Прличев“;
НУЦК „Григор Прличев“ ( изложбен салон)
12.00 часот
СВЕЧЕНОСТ ПОСВЕТЕНА НА ЛАУРЕАТОТ НА НАГРАДАТА
„ГРИГОР ПРЛИЧЕВ“
Настап на хорот при НУЦК “Григор Прличев“ (1762 лето);
Обраќање на претставник од НУЦК “Григор Прличев“;
Обраќање на претставник од Општина Охрид;
Претставување на наградената поема „Коњски житија“;
Артистичка изведба на наградената поема „Коњски житија“;
Врачување на Повелбата за најдобра поема за 2022 година;
Свечено обраќање на лауреатот Зоран Анчески;
НУЦК „Григор Прличев“ (мала сцена)
06.02.2023 година (понеделник)
09.00 часот
Полагање свежо цвеќе пред споменикот на Григор Прличев;
ООУ „Григор Прличев“ (училиштен двор)
10.00 часот
Панихида и полагање свежо цвеќе на гробот на Григор Прличев;
Гроб на Григор Прличев ( во близина на црквата Св. Богородица –
Перивлепта)
11.00 часот
СТИХОВИ И ЗВУЦИ ЗА ПРЛИЧЕВ
Изведба на песна „1762 лето“ од Џеват и Бајрам Рамаданоски;
Обраќање на градоначалникот на општина Охрид, Кирил Пецаков;
Врачување на два примерока од Автобиографијата на Прличев,
отпечатена во Брајово писмо, на НУ Библиотека „Григор Прличев“ и
Здружението за слепи лица од Охрид;
Врачување награди на провонаградените литературни творби на
Литературниот конкурс на ООУ „Григор Прличев“;
Читање на наградените литературни творби;
БЕСЕДА ЗА ГРИГОР ПРЛИЧЕВ
Беседник: д-р Александра Ѓуркова
Место: Спомен – куќа на Григор Прличев
12.00 часот
Полагање лавров венец и свежо цвеќе пред спомен – бистата на Прличев;
Обраќање на проф.д-р Кристина Николовка – претседтел на Собранието
на Друштвото на писатели на Македонија;
Спомен – биста на Прличев пред НУ Библиотека „Григор Прличев“
13.00 часот
„ПРЛИЧЕВА ВИЗИТА“
Прогласување на најдобрата беседа за 2023 година на тема: „Прличев и
ние“;
Промоција на аудио-записот, есејот: Душевните очи на Григор Прличев“
од академик Анте Поповски;
НУ Библиотека „Григор Прличев“ (Прличева одаја)
19.00 часот
Свечена приредба по повод Патрониот празник на ООУ “Григор Прличев“
ООУ „Григор Прличев“(спортска сала)

 

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани