Од март зголемување на платите на државната администрација

Линеарно зголемување на платите од над 2.000 денари од март годинава ќе имаат вработените во државната администрација. Покрај најавата за зголемување на минималната плата за 2.500 денари, министерот за економија Крешник Бектеши рече дека ова дополнително зголемување е предвидено во Буџетот за 2023 година. Ако некој се противи на покачувањето, додава тој, ќе направи голема грешка. Тој очекува сите политички партии да го поддржат Законот во Собрание.

„Креиравме законско решение во делот на утврдување на минималната плата. Методологијата е целосно усогласена со синдикатите и институциите, каде според сите податоци од претходната година, минималната плата во март треба да биде околу 20.500 денари и во приватниот и во јавниот сектор во државата и тие средства се предвидени во сите институции во Буџетот за 2023. Дополнително, за да има еднаквост, платите во државната администрација треба линеарно да се зголемат за околу 2000 денари“, рече Бектеши.

Според изјавите на надлежните, станува збор за зголемување на платите на околу 20.000 административци. Според ова линеарно зголемување, целта од 2.000 денари кон државниот буџет од март би чинела околу 40 милиони денари месечно. Во меѓувреме, од Министерството за финансии велат дека ова линеарно зголемување е предвидено во законската рамка на предлог Законот за административни службеници.

„Во последните 3-4 години имаше неколку покачувања на платите во различни сектори како во судовите и во обвинителството за 15%, во образованието 15% зголемување на платите, вклучително и високото образование 7,5%. Три години по ред има зголемување на платите за 10% во различни инспекторати. Зголемување на платите имаше и во здравството, како и во МВР, Министерството за одбрана и Центарот за управување со кризи, и други“, велат од Министерството за финансии.

Во меѓувреме, за системот на плати во јавниот сектор се очекува Владата да предложи зголемување на вредноста на коефициентот на плата, со што по одобрувањето во Собранието, платите повторно ќе се зголемат за 130 илјади вработени во целата јавност, кој ги вклучува државните и јавните службеници, полицијата, армијата, образованието, здравството итн.

 

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани