Невладините ја поздравуваат најавата за отворање на канцеларија на Унеско во Охрид

Граѓанските огранизации го поздравуваат отворањето на  канцеларија на Унеско во Охрид. Сметаат дека доколку во неа работат луѓе со легитимитет ќе се променат работите на полето на заштитата на културното и природното наследство. Велат се надеваат дека канцеларијата на Унеско ќе донесе подобар мониторинг  на состојбите, поголема контрола и ќе се намали  девастацијата на заштитеното подрачје.

-„Позитивно во целата оваа работа е тоа што и министерката најави дека ќе се отвора канцеларија на Унеско во Охрид. Тоа е убава и позитивна работа, на таа канцеларија треба да и се даде кредибилитет и легитимитет да може да го заштитува природното и културното наследство. Ако таа канцеларија ја направат чисто проформа и вметнат партиски луѓе тогаш ништо од таа канцеларија нема да бид, но ако доследно се заштиува природното и културното наследство многу работи ќе се променат“, вели Никола Киселинов од Здружението „Билјана“.

Ажурираниот извештај за состојбата со заштитата на Природното и културното наследство на Охридскиот Регион и напредокот во спроведувањето на препораките од Одлуката на Комитетот за светско наследство, со Стратегискиот план за рехабилитација на Природното и културното наследство на Охридскиот Регион (2023 – 2030) , кои државата ги достави  до  УНЕСКО се недостапни за граѓанските организации. Активистите велат не знаат што испратиле од земјава, но и натаму тврдат дека на терен не се исполнети ниту дел од препораките на УНЕСКО.

-„Ние тој извештај како граѓански организации не го имаме видено, не знаеме што пишува во тој извештај , какви се мерки и активности се преземени. Реално збирувајќи во пракса ситуацијата е сосем друга.  Се гледа само деструкција и деградација, на природното и културното наследство. Ова го зборуваме со факти.  Ситуацијата е влошена и од година во година се повеќе се влошува“, додава Киселинов.

Министерката Костадиновска-Стојчевска, пред една недела при официјалната посета на Париз, истакна дека сме свесни за потребата од понатамошни континуирани напори во согласност со препораките за справување со идентификуваните ранливости и закани, и изрази надеж дека на 45. сесија на Комитетот за светско наследство, што ќе се одржи во септември во Ријад, Саудиска Арабија, ќе се усвои одлука со која Природното и културното наследство на Охридскиот Регион ќе остане на Листата на светско наследство.

Наспроти неа невладините организации сметаат дека комисијата на Унеско ќе има нови дополнителни забелешки.

 

Новинар Соња Рилковска

 

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани