Дебарско кичевската епархија со апел за помош на жртвите во земјотресот Турција- Сирија

Дебарско – кичевската епархија испрати  апел за помош на настраданите од катастрофалниот земјотрес што ги зафати регионите на Сирија и Турција.

„Следејќи ги заповедите на нашиот Спасител, Господ Исус Христос, дека треба да го љубиме нашиот ближен како себеси и да бидеме милосрдни како нашиот Отец небесен, Ве повикуваме сите ние да им излеземе во пресрет, според нашите можности, на нашите браќа и сестри во Сирија и Турција, кои се наоѓаат во тешки страдања во овие моменти“, пишуваат од Дебарско кичевската епархија.

 

Во името на солидарноста и хуманоста, се  упатува Јавен повик до целата охридска јавност, политичките партии, бизнис заедницата, граѓански здруженија, невладини организации, ИВЗ, да се приклучат кон повикот за помагање на настраданото население во Сирија и Турција.Финансиска помош може да се донира на веќе познатиот број 143 400 и на жиро сметките

300000001327966 – Сметка на Солидарноста на Црвениот Крст на РСМ

Даночен број 4030984271620 Комерцијална Банка АД со назнака: Помош за населението во Турција и Сирија.

Донации во странска валута

NAME OF THE ORGANIZATION:RED CROSS OF THE REPUBLIC OF NORTH MACEDONIA

BANK NAME: KOMERCIJALNA BANKA AD SKOPJE

BANK ADRESS: UL.ORCE NIKOLOV NO.3, 1000 SKOPJE

BANK ACCOUNT: 300000000000133

25730522-11

SWIFT CODE: KOBSMK2X

IBAN CODE:MK07300701000001228

Донација на материјални добра:

-Зимски семејни шатори, церада ( постилка за на земја), фенер на соларно напојување, кебиња, вреќи за спиење, столици на расклопување, креветчиња на расклопување, греалки на струја/плин, кујнски сетови

Донација на прехрамбени производи:

-Брашно, масло, шекер, сол, ориз, грав, макарони, чај(филтер), конзервирана риба, готова конзервирана храна (телешка/пилешка), бебешка храна.

Донација на средства за хигиена:

-Детергент за перење, шампон, сапун, тоалетна хартија, хигиенски влошки, влажни марамици, паста за заби, четки за заби,пена за бричење, бикчиња за бричење, средства за миење садови, памперси

Рокот на траење на производите да биде минимум 6 месеци. Донираните артикли да бидат нови.

Материјалните средства може да се достават во просториите на Црвен Крст Охрид , секој работен ден од 9 до 15 часот, стои во соопштението на  Дебарско-кичевската епархија.

 

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани