Стружанец шест години чека надомест на штета за напад од кучиња, правдата ќе ја бара во Стразбур

Стружанец шест години чека надомест на штета, откако бил искасан од глутница кучиња.
Основниот суд во Струга донел правосилна и извршна пресуда за надомест во висина од 152 000 денари, но се уште не му е исплатена, оти Комуналното претрпијатие немало пари.
Со секојдневен страв, трауми и длабоки лузни по телото, вели правдата ќе ја бара во Стразбур.

-„ Немаме пари, викаат. Не знам дали треба да си партиски војник за да наплатиш или што е работава. До ден денес никој нема добиено пари. Има и други случаи после мене и тие не можат да наплатат баш контактирав“, вели Драган Пејоски од Струга.

Нападот се случил во 2016 година утрото кога одел на работа. Десеттина чучиња го нападнале и касале по телото, завршил со тешки повреди во болница.

-„Цела глутница ме паднаа на земја и почнаа да ме касаат сегде по телото.Јас само се штитев на вратот. Викав помош но немаше никој оти беше рано. Во моментот од зградата излезе еден дечко и почна да мавта со чадорот и ме куртули“, раскажа Пејоски.

Струга е една од општините со најголем број бездомни кучиња. Според слободните проценки, по улиците ги има стотици, проблемот се провлекува со години, а бројот на жртви расте. Пред десеттина денови конечно локалната започна акција за хуман третман на бездомните кучиња.

Новинар Соња Рилковска

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани