Потпишан договорот, ќе се реконструира Специјалната болница за нефрологија Струга

Ќе се реконструрира Специјалната болница за нефрологија во Струга. За прв пат ќе има поголеми инвестиции за подобрување на условите. Со  24 милиони денари  ќе се менуваат подовите, модернизираат операционите сали, дограмата и комплетно ќе се реновира одделот за  Холидеј дијализа.

Нема достапен опис

Според проектот болницата ќе добие и  фотоволтаици и централно снабдување со кислород.

-„ Еден објект со високо реноме во минатото заради годините и дотраеноста во некој домен дотрошен за да го одржиме тоа реноме и квалитетот на здравствените услуги кои овде се пружаат да озовможиме логистички услови за да продолжат“, искави минсиетрот за локална самоуправа.

-„И понатаму со идни проекти кои што ќе донесат добро за граѓаните, за развој на здравствен туиризам, холидеј ин дијализа , за подобрување на условите а пациентите што се кај нас на дијализа“, додава д-р Попоски.

Нема достапен опис

Објектот е изграден во 1984 , а изминативе  4 децении немало поголеми градежни зафати,  реконструиран е само покривот.

-„Се прави комплетна реконструкција, кров столарија, фасада, подови, ѕидови и таму се поставува и греење и климатизација , громобранска инсталација но имаме и набавка на апарати за хемодијализа“, вели Мирјана Лозаноска директор на центарот за развој на Југозападен плански регион.

-„Нефролошката болница добива средства со кои на некој начин ќе има подобри услови за работење на сите вас но и подоби услови за пациентите“, рече градоначалникот  Рамис Мерко.

Специјалната болница за нефрологија Струга опслужува до 200.000 пациенти од целиот регион, а редовно 110 лица се на хемодијализа.

 

Новинар Соња Рилковска

 

 

 

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани