На саемот за туризам во Берлин потпишан Меморандум за развој на еко одржлив туризам

На саемот за туризам во Берлин потпишан Меморандум за развој на еко одржлив туризам.

Во оваа насока директорот на АППТ,  Љупчо Јаневски и  Алберт Салман, претседател на Green Destinations-сертифицирана и наградувана програма за имплементирање на практики за развој на одржлив туризам од Холандија, во рамките на ИТБ Берлин потпишаа Меморандум за соработка.

-„Дестинациите ширум светот се обидуваат да го направат туризмот поотпорен и одржлив, со тоа што ќе дадат позитивен придонес за локалната заедница и животната средина. Во периодот што следи ќе се спроведат акциски програми и со заедничка работата ќе се имплементираат алатки и практики за одржливост на дестинацијата, поддршка на локалното производство, како и подигнување на свесноста за еко дестинации преку споделување на искуства и знаење од други зелени и еколошки региони“, информираат од АППТ.

May be an image of 2 people, people standing and text that says 'ort of Tourism LACEDONIA EDONIA BULGARIA SCANM Taste life! NORTH MACEDONIA Experience Ohrid! LEGEND'

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани