Објавена книга за штипските Евреи од Мишо Китаноски

Пред неколку денови во општина Штип беше промовирана најновата книга на новинарот и публицист од Вевчани, МИШО КИТАНОСКИ со наслов „Евреите во Штип, од доселувањето до холокаусот “. Издавач на книгата е Еврејската заедница во Република Македонија и посветена на 80-годишнината од Холокаусот на 7.144 македонски Евреи кои животот го го завршиле во 1943 година во фашистичкиот логор Треблинка, изграден во окупираната Полска.
Покровител на одбележувањето на 80-годишнината од Холокаусот на Евреите во Македонија и промоицијата на книгата се Министерството за култура, Еврејската заедница во РМ, Фондот на Холокаусот и домаќинот општина Штип.

Текст и фото: СТОЈАН КУКУНЕШОСКИ

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани