ФОТО+ВИДЕО: Струшко Подгорци привлекува туристи со уникатна автентична авантура

Струшко Подгорци станува рурална туристичка дестинација. Преку уникатна автентична авантура на Јабланица јавање коњи, стрелање, подготовка локална храна, палење логорски оган, берење чаеви и шумско овошје, туристичкиот работник Шабан Адемоски на својот ранч над селото ја презентира земјава пред странските гости.

Нема достапен опис

Туристите се запознаваат со културата, традицијата и мултиетничноста, начинот на живот во областа на Дримколскиот регион.

Нема достапен опис

-„Пред се се’ е природно овде имам градина сами си собираат салата, Ги организирам сите.Се качуваме на коњите, си шетаме низ голината. Таа авантура ја нема никаде во светот. Интересно е што нигде нема слично и тоа е целата работа што туристите се задоволни“, вели Шабан Адемоски жител на Подгорци.

Нема достапен опис

Најчестите гости се од Холандија, Словенија, Белгија, Италија и Малезија.Им се нудат прошетки во живописната природа на 2000 метри надморска височина и посета на Подгоречкото езеро, кое е најголемо на Јабланица.

Нема достапен опис

-„Кога ќе дојдат овде ако треба два часа да сме, остануваме пет. Дури остануваме и навечер на логарски оган надвор на скарата, си фаќаат риби заедно правиме храна. Имам салата имам се природно имам сирење од козите“, вели Адемоски.

Адемоски е неуморен човек, полн со енергија и голем родољуб. Секојдневно е во природата, друштво му прават неговите кози и јарци. Сака за неговото Подгорци да знае светот.

Нема достапен опис

-„Сакам гостите кога ќе дојдат тука да се чувствуваат како дома. Да уживаат во секој миг и да видат каков уникатен живот и природа имаме“, вели Шабан.

Јабланица е богата со еколошки производи, голем дел од нив може да станат бренд на регионот и да донесат поголем економски бенефит на локалното население.

Погледнете како изгледа ранчот на Адемоски над село Подгорци

Новинар Соња Рилковска

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани