Австриската делегација се запозна со филигранот во Охрид

Австриската делегација која денес беше во посета на Охрид се запозна со еден од најстарите традиционални занаети – филигранството.

Нема достапен опис

Презентирање на македонската традиција и култура преку најстариот занает филигранството од страна на филигранистите Павлина и Петар Шикалески од Охрид пред австрискиот претседател Ван Дер Белен, неговата сопруга Дорис Смидауер и австриската министерка.

Нема достапен описНема достапен опис

Воедно беше преставен и македонскиот рубин. Изработен беше традиционален брош пеперутка со македонски рубин кој и беше подарен на првата дама од Австрија.

-На првата официјална посета на австрискиот претседател Ван дер Белен и неговата сопруга Дорис Шмидауер на нашата земја ни беше укажана честа да ја претставиме традицијата и културата ,филигранот и Македонскиот рубин, велат од ПС Шикалески. Нема достапен опис

Нема достапен опис

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани