На 7ми мај сите патишта водат во Струга, на 14 та Ѓурѓовденска литија

На 07 мај сите патишта водат во Струга, каде по 14 ти пат ќе се одржи Ѓурѓовденската литија.

Најмасовната црковно народна манифестација традиционално ќе биде на 07 мај.
Голем број врници и свештеници, монаштвото од Бигорскиот манастир и манастирот во Рајчица со чудотворните мошти на светителот и Карниниската икона на Бгородица ќе го осветат градот на мостовите.
Овој величествен настан , денес е една од најголемите литии на Балканот,, се негувала пет векови, а е возобновена последниве четиринаесет години.

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани