МТБ (Вело)-тура Караорман 2023

Историското место Црвена Вода, во општина Дебрца, селото со кое се поврзани сите нишани од постанокот на современата македонска држава после  Втората светска војна, утре, широко ги отвора вратите за учесниците на националчната манифестација: “МТБ (Вело)-тура Караорман 2023”, во организација на Rupicapra MTB Adventure team од Струга и под покровителство на СРЦ “Бела Каса” од Црвена Вода.

Покровителот подготвува големо изненадување за учеснниците. Покрај специјалитети карактеристични за овој крај, чорба подготвена од повеќе видови дивеч и шумски плодови, веселото расположение кај учесниците ќе го подогне интерпретаторката Елена Јовческа, со почеток во 14:00 часот.

Нема достапен опис

Оваа атрактивна тура, која, покрај другото, минува низ кањонот на Песочка Река, всушнос, е кружна: стартот и финишот се кај бензинска пумпа ОКТА (на самиот автопат Кичево – Охрид), по што  минува низ селото .Песочан, потоа се искачува до браната кај Радомирово, а од тука до историските споменици, како Славеј Планина, местото на формирањето на батаљонот ”Мирче Ацев”, зародишот на денешната АРМ. Mнува низ партизамските бази и завршува во Црверна Вода.

Нема достапен опис

Должина на турата е 40 километри, додека искачувањето е 1.250 метри, надморска височина. Теренот е  95 проценти шумски ,,,off road” пат.

Нема достапен опис

До затворањето на електронската пријава, за настанот се пријавени над  120 регистрирани бајкери од повеќе здруженија во земјата, како и поединци.

Со цел унапредување и афирмација на планинскиот велосипедизам и промоција на Струга како одлична дестинација за активен туризам, организаторите добиваат континуирана поддршка, мегу другите, и од  амбасадорот на Словачка Н.Е.Хенрик Маркуш,   кој,  викендов,  им се придружи на учесниците во возењето МТБ на планините Караорман и Јабланица.

Организаторите соопштија дека во  турата може да учествува секое полнолетно лице (или малолетно во придружба на родител или старател) кое се чувствува физички подготвено за повеќечасовно возење велосипед по планински патеки.

Целата рута  е максимално обележана и означена со поставување на патокази и  маркација.

Овој проект ќе придонесе за поголема безбедност на планинарите и велосипедистите. Велосипедската култура во земјава последните години доживува подем, а интересот за планински велосипедизам енормно расте во светски рамк.

За местото на случувањето, легендарното Црвена Вида не треба посебно да се зборува. Главниот организатор на НОВ и ПОМ,  Петре Пирузе Мајски, заедно со воениот командант Михајло Апосгтолски, го одбраа ова село како партизанска база, поради местоположбата и целосната лојалност и содејство на мештаните.

 

Тука е донесен, отпечатен, како прв документ на македонски современ јазик, во партизанската печатница, МАНИФЕСТОТ на Главниот штаб на НОВ и ПОМ, на 3 октомври 1943 година.  Формиран е Иницијативниот одбор, подготвени се документите, подоцна усвоени во СВ. Прохор Пчински  (АСНОМ), тука се избрани и тргнале делегатите за АВНОЈ.

Престојувала и првата сојузничка мисија, на ниво на мајор на британската армија, што, практично, погледнато од денешен аспект, го означува зародишот на соработката со западната алијанса, денес НАТО:

Покрај за овие факти, учесниците ќе се запознаат со Спомен домот, ќе ја разгледаат Спомен собата на НОВ и ПОМ, Спомен соба0та посветена на Ванчо Николески, родоначалмик на лчитературата за деца во Македонија, а ќе ја посетат и неговата родна куќа.(Крај)

 

Веле Митаноски

 

 

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани