Видео: Спасена мечка заглавена на сајла кај село Бозовце

По дојава на локален жител од село Бозовце дека во неговото бачило беше  заглавена мечка, Ј.У.Н.П. Шар Планина заедно со стручни лица од Јавната Установа Зоолошка градина на град Скопје организираа акција за ослободување на животното.

-Возрасниот мажјак кој беше заглавен во сајла околу 10 часа, беше изморен и исплашен, а по 3 часа работа Бозо беше успешно ослободен.
Мечките се строго заштитени жители на Шар Планина, а локалното население од планинските села живее во соживот со природата. Упатуваме благодарност до сопственикот на бачилото кој го пријави настанот за да се ослободи мечката. Благодарност и до полициските службеници за напорите да го обезбедат теренот, како и до сите други надлежни институции со кои се координираше акцијата, пишуваат од НП Шар Планина.

ВИДЕОТО објавено на официјалната Фејсбук страница на НП Шар Планина

 

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани