Алекса и Марко од Јагодина пример за храброст и упорност

Алекса и Марко од Јагодина пример за храброст и упорност. После двата настапи на маратонот во Охрид, учествуваа и на триатлонот.

Можно е да е слика од 10 луѓе

Тие се уникатни по тоа што Алекса е во инвалидска количка, а неговиот со-тркач  Марко ја турка количката.

-„Да се ​​постигне резултат не е само прашање да се биде прв или на врвот, туку да се заслужи почитта од другите учесници во трката. Години наназад научивме да не се потпираме на други, на ветувања и да не го бараме невозможното, само она што го заслужуваме преку напорна работа.
Секој ја гледа најубавата слика или страна на паричката. Кога веќе е добро направено или постигнато и тогаш се вели „дадовме“ или „ти дадоа“. Не, никој не ни даде затоа што потрошивме многу повеќе, вложивме десеткратно и не сме должни никому ниту сме должни да застапуваме некој друг освен нас самите.Никој не стана во 6 часот за нас; го направи тренингот, а потоа отиде на работа. Никој не ја напушти работата за обука и се врати да продолжи да работи – наместо нас. И дека годинава се постигнати резултати и се слушнаа Алекса и Марко од ЈАГОДИНА“, вели Марко Гајиќ.

Можно е да е слика од 10 луѓе

Нивните планови се амбициозни се подготвуваат и за други трки.

Можно е да е слика од 10 луѓе, велосипед и текст

-„Но, тоа го гледаат и на други места во другите градови, но не и на нашиот град. Но, не е важно, да продолжиме понатаму бидејќи имаме уште многу работа. Нè очекуваат уште 5 силни трки.
Еден каде што ќе се обидеме да го собориме светскиот рекорд и две трки во триатлон од сериите Ironman и PTO сериите. Покрај тоа што никој освен нас не подготвува, се троши и самата и опрема, суплементи и храна.
Не бараме ништо друго освен почит. Алекса го заслужи тоа. Кога ќе се појавиш некаде и ќе те пречекаат спортисти, организатори, граѓани и претставници на градот, тогаш тоа го заслужуваш. И кога ќе добиете аплауз од сите и зборовите: “Еве ги! И на Акватлон!” Тогаш тој аплауз го совладува аплаузот од Колосеумот.
Почитувајте ги вашите напори, почитувајте се себеси. Самопочитта води до самодисциплина. Кога ги имате и двете цврсто под појас, тоа е вистинска моќ“, додава Гајиќ.

Можно е да е слика од 9 луѓе и текст

Алекса Петровиќ веќе шест години учествува во трки, тоа го прави особено среќен, за што потврдува и неговата искрена насмевка. Тој и неговиот со-тркач се мотивација за сите – инвалидитетот не е препрека за создавање мигови и спомени за паметење.

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани