Поради климатските промени во пораст бројот на пожари

Расте бројот на пожари во земјава. Противпожарната единица во  Охрид годинава интервенираше на 170 пожари. Во соседна Струга само во месец август се случиле 53 пожари, а од јануари до денес 163, додека во Кичево годинава имало 153 интервенции.  Причина за порастот на пожарите во светски рамки се климатските промени.

Од Дирекцијата за заштита и спасување велат земјава подготвено се справува со пожарите, за прв пат ова лето во функција беа трите ер- трактори.

-„Секоја година заради климатските рпомени и сите други околности пожарите се многу почести. Ако досега се зборуваше дека во одбраната ние треба да одвојуваме 2% веќе во Европската комисија веќе на последните состаноци се зборува и за зголемување на придонесот на владата“, вели Беким Максути директор на Дирекција за заштита и спасување.

Поради пензионирање недостигаат пилоти и технички кадар за авионите за гаснење на пожари, за што наскоро ќе има оглас за нивно ангажирање, најави директорот на Дирекцијата за заштита и спасување.

„Ако сакаме истите да ги ставиме во резервните сили на механизмот на ЕУ ќе ни треба да имаме дополнителен ангажман на пилоти, на техничари и друг персонал со кои што сите обврски околу овој ангажман ги презема Европската Унија“, вели Максути.

Буџетот  на ДЗС во земјава изнесува 5 милиони денари, но потребно е негово зголемување, бидејќи според екпертите вложувањето во превентива значи заштеда при елементарни непогоди.

Новинар Соња Рилковска

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани