Се снима документарецот „Средновековното наследство на династијата Немањичи на почвата на денешна Република Македонија“

Во Охрид  за време на викендот започна снимањето на документарец од новиот научен серијал „Средновековното наследство на династијата Немањичи на почвата на денешна Република Македонија“.

Можно е да е слика од 4 луѓе и текст

-„Стручен соработник и наратор на серијаталот е доц. д-р Јасмина Чириќ (Универзитет во Крагуевац, Филолошко-уметнички факултет) и новинарката Биљана Тодоровиќ Георгиевска со нивниот тим, кои беа во посета на почесниот конзулат на Р. Србија во Охрид. Во прекрасна пријателска атмосфера разговаравме дека најбитна е соработката во сферата на културата и слични вакви проекти помеѓу двете држави за поголема кохезија на заедничките културни вредности кои ги делиме низ вековите, а тоа ќе придонесе за уште поголема туристичка посетеност на регионот и за уште поголемо зацврстување во сите пори меѓу братските народи. Посебна благодарност за реализацијата на првата епизода од серијалот
до епископот на Дебарско-кичевска епархија МПЦ ОА – г. Тимотеј, како и до сите институции и граѓани на Македонија“, напиша Почесниот конзул на Р Србија со седиште во Охрид Михајло Филев.

Можно е да е слика од 3 луѓе

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани