Дентов синдром – Ги запознаваме ретките болести

Во рамките на националната кампања за подигнување на свесноста Ги запознаваме ретките болести, денес објавуваме за Дентов синдром/Dent syndrome. МКБ N 25.8 Преваленца (распространетост): непозната Дентовиот синдром е ретко генетско...

Преподобен Ефтимиј Велики

Според календарот на МПЦ денес се одбележува споменот на Преподобен Ефтимиј Велики. Житие: Роден е во ерменскиот град Мелитина близу реката Еуфрат околу 377 година од благородни и угледни родители....

Казна за гинекологот Мухамед Асани, работел на црно во нелегална ординација

Основниот суд Струга ги потврди обвинувањата на родилката од Дебар, која остана без три органи, докторот Мухамед Асани работел на црно во нелегална ординација во својот дом. Тој е осуден...

Стартува петтата сезона од националната кампања „Ги запознаваме ретките болести“

Медицината треба да напредува а државата мора да ги препознае потребите на болните со ретки болести. Терапијата е скапа, тендерските постапки долги и треба да се бара системско решение оти...

Донесени решенијата за доделување на финасиски средства во областа на спортот

Градоначалникот на Општина Охрид, Кирил Пецаков, денеска ги донесе решенијата за доделување на финасиски средства во областа на спортот, по претходно распишаните јавни повици. Субвенционирање и распредлба на финансиските средства...

Охридските советници и градоначалникот Пецаков со поддршка на лицата со ретки болести

По повод месецот на ретки болести, советниците на Советот на Општина Охрид се вклучија во кампањата „Ги запознаваме ретките болести 2023“, која започна денеска и ќе трае до крајот на...
Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани