Свети Атанасиј Велики

Денес се одбележува споменот на Свети Атанасиј Велики, архиепископ Алесандриски. Роден во Александрија 296 година. Од детството наклонет кон духовниот призив. Беше ѓакон кај архиепископот Александар и го придружуваше својот...

Преподобен Теодосиј Велики , императорот кој ја наметнал христијанската религија

Македонската православна црква денешниот ден го  посветила на Преподобен Теодосиј Велики. Теодосиј I  познат како Теодосиј Велики, бил римски император во периодот од 379 до 395 година. Тој е најдобро...

НП Галичица работи на еколошка едукација

НП Галичица сериозно работи на подигнување на еколошката свест на населението. Стручните лица од Националниот парк велат, свеста е на многу ниско ниво, токму затоа засилено се работи на кампањи,...

Се слави Православна Нова година

Според Јулијанскиот календар вечерва на полноќ настапува Православната Нова година или Стара Нова, како што е наречена меѓу народот. Традицијата да се слави овој празник се негува во Македонија, Србија,...

Охриѓанка се спушти во длабочините на Црвеното море и постави македонски рекорд!

На 24 декември охриѓанката Симона Трповска се спушти до 102 метери во длабочините на Црвеното море во Египет, што е македонски рекорд во техничко нуркање. За подвигот оваа млада успешна...
Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани