Преподобен маченик Роман

Денешниот ден црквата го посветила на Преподобниот маченик Роман и дванаестте маченици што пострадаа во времето на Диоклицијан. Преподобниот маченик Роман Прост и неписмен селанец од Карпенис. Кога дозна за...

Чист Понеделник – почеток на Велигденските пости

Со Чист Понеделник  почнуваат Велигденските пости. Понеделникот по Прочка се вика Чист Понеделник и тогаш започнуваат Велигденските пости. На овој ден се чисти куќата, особено се внимава садовите за храна...

Ден за простување, се слави Прочка

Прочка или Велики поклади, е ден во православното христијанство на меѓусебно простување помеѓу верниците пред почетокот на Велигденскиот пост. Датата на Прочка се менува во зависност од датата на Велигден,...

Светиот свештеномаченик Харалампиј – заштитник на пчеларите

Според календарот на МПЦ денес се одбележува Светиот свештеномаченик Харалампиј. Уште од стари времиња, нашите предци, со доаѓањето на празникот на Свештеномаченикот Харалампиј Магнезијски, го сметале како предвестител и почеток...

Светиот великомаченик Теодор Стратилат

Според православниот календар денес се одбележува Светиот великомаченик  Теодор Стратилат. Драгоценоста на маченичкиот подвиг зависи од величината на богатството што ќе го напушти христијанинот примајќи страдање наместо тоа богатство; и...

Најголемите предизвици со кои се соочуваат агентите за недвижности

Агентите за недвижности се луѓе кои секогаш се во движење, се справуваат со клиенти со барања и се натпреваруваат меѓу себе за првото место на нивниот пазар. Но, дали има...

Сретение Господово – еден од 12 те големи празници

Според календарот на МПЦ  денеска е  Сретение Господово. Празникот Сретение е еден од 12-те големи црковни празници, заедно со Рождество, Богојавление, Воскресение, и како и тие, има длабока спасителна смисла....
Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани