Странски македонисти во посета на Вевчани

Уште  една  програмска  активност  беше  успешно  реализирана  во  рамките  на  овогодишното  десето  по  ред  Вевчанско  куклтурно  лето  Вевкул  2022,тоа  се  одржа  под  мотото:„Празнување  680  години  од  првото  споменување  на  Вевчани ...

Смртта на ќерката на Дугин злоупотребена за ширење невистини и теории на заговор

Не е вистина дека Дугин е борец против неолибералистичкиот фашизам, тој не е творец на идејата за Евроазија и БРИКС (иако е нивни поддржувач). Произволно се тврди дека убиството на...

Делегација од Приједор во посета на Охрид

Делегација на Општина Приједор од Босна и Херцеговина предводена од Претседателот на градскиот Совет, Мирсад Дуратовиќ и раководителот на општинскиот сектор за култура, Монја Касаловиќ. На средба се разгледуваа можностите...

Малесија оживеа низ музиката на Симон Трпчески

Викендов за прв пат маестро Симон Трпчески одржа концерт во родното село на неговиот татко. Малесија повторно оживеа низ песната и музиката на маестро Симон Трпцевски и неговите соработници Хидан...

Се спушти завесата на Вевчанско лето 2022

Викендов со хорот од Базелската катедрала се сушти завесата на Вевчанско лето 2022 во организација на Здружението за афирмација на туризмот, културата и културното наследство - Вевчани Турист Инфо, а...

Омаж за писателот Петко Шипинкаровски од професор д-р Христо Петрески

Како дел од програмата на овогодинешното издание на фестивалот “Струшки вечери на поезијата” се одржa настанот “Струга се сеќава”: омаж на личности што дале значаен придонес за манифестацијата. Презентиран беше...

Нови уписи на Бреинобреин програмата

Центарот за развивање на животни вештини БРЕИНОБРЕИН-Црвен крст Охрид започнува со уписи на нови деца од 4-14 годишна возраст, заинтересирани да ја следат интернационалната Бреинобреин едукативна програма преку која ќе...
Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани