Истекува рокот за преименување на бугарските клубови во Охрид и Битола

Денес истекува рокот од три месеци во кој веќе регистрираните бугарски здруженија и фондации во Македонија треба да поднесат барања за промена на нивните имиња кои се сметаат за спорни, во спротивно ќе бидат избришани.

Бугарското здружение „Цар Борис Трети“ во Охрид поднесе барање до Централниот регистар за „усогласување на работата на здружението со измените и дополнувањата на Законот за здруженија и фондации“. Според институцијата, „постапката по барањето се уште е во тек, но не е поднесена пријава од здружението Ванчо Михајлов од Битола“.

За „БТА“, претседателот на здружението „Цар Борис Трети“ во Охрид, Томе Блажески, прецизирал дека во дописот испратен до Централниот регистар од почетокот на февруари се бара појаснување за начинот на кој здружението се регистрирало во ноември 2021 година. Според Законот од 2010 година, здружението мора да ја координира својата работа според новоусвоениот закон, но не е поднесено барање за промена на името.

На прашањето дали на оваа тема се разговарало на вчерашата средба на претставници на бугарските здруженија со министерот за надворешни работи Бујар Османи, Горѓи Трендафилов од ГДУ одговори дека за ова прашање не се разговарало конкретно.

На почетокот на ноември минатата година, Собранието со целосно едногласност меѓу владејачката партија и опозицијата, донесе измени во Законот за здруженија и фондации, според кои се забранува граѓанските здруженија, фондации и политички партии да користат имиња, прекари, псевдоними кои се поврзани со фашизмот, нацизмот, геноцидот, Третиот рајх итн.

Законот за здруженија и фондации предвидува дозвола за употреба на име, презиме, прекар, псевдоним, кратенка или иницијали на историско лице да даде министерот за правда по добиено позитивно мислење од Комисијата за употреба на имиња на историски личности. Ова тело е создадено откако имињата на Ванчо Михајлов и Цар Борис Трети беа поставени од бугарските здруженија во Битола и Охрид.

Извор Локаално

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани