Богата програма за Прличеви беседи

Носител: НУ “Центар за култура”; НУ Градска библиотека “Григор Прличев”; ООУ “Григор Прличев”; Завод и  музеј – Охрид и Комисијата за одбележување празници и манифестации и доделувања награди и признанија.

Програма
03.02.2024 година (сабота)
18.00 часот
• Поетски караван: „Добри гости“- Серија книжевни гостувања низ
Македонија
Кафе бар „Шила“

05.02.2024 година (понеделник)
11.45 часот
• Изложба на ликовни дела од колекцијата на НУЦК „Григор Прличев“;
НУЦК „Григор Прличев“ ( изложбен салон)
12.00 часот
• СВЕЧЕНОСТ ПОСВЕТЕНА НА ЛАУРЕАТОТ НА НАГРАДАТА
„ГРИГОР ПРЛИЧЕВ“
– Настап на хорот при НУЦК “Григор Прличев”- Охрид;
– Обраќање на претставник од НУЦК “Григор Прличев”- Охрид;
– Обраќање на претставник од Општина Охрид;
– Претставување на наградената поема: “ДЕНЕС” ;
– Артистичка изведба на поемата: „ДЕНЕС”;
– Врачување на Повелбата за најдобра поема за 2023;
– Свечено обраќање на лауреатот Славе Ѓорѓо Димоски.
НУЦК „Григор Прличев“ (мала сцена)

06.02.2024 година (вторник)
10.00 часот
• Полагање свежо цвеќе пред споменикот на Григор Прличев;
ООУ „Григор Прличев“ (училиштен двор)
10.30 часот
• Панихида и полагање свежо цвеќе на гробот на Григор Прличев;
Гроб на Григор Прличев ( во близина на црквата Св. Богородица –
Перивлепта)
11.00 часот
• СТИХОВИ И ЗВУЦИ ЗА ПРЛИЧЕВ
– Изведба на песната „1762 лето“ – Митко Кољушевски и Венко
Пашовски;
– Обраќање на градоначалникот на општина Охрид, Кирил Пецаков;
– Врачување на два примерока од книгата „Гоце Делчев“ од Ванчо
Николески, отпечатена во Брајово писмо, на НУ Библиотека „Григор
Прличев“ и Здружението за слепи лица од Охрид;
– Врачување награди на провонаградените литературни творби на
Литературниот конкурс на ООУ „Григор Прличев“;
– Читање на наградените литературни творби;
– ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА: „ОХРИДСКИ ПОЕТИ “ од проф.д-р
Димитар Пандев и Славе Ѓорѓо Димоски;
– Промотор: Паско Кузман
Спомен – куќа на Григор Прличев
12.30 часот
• Полагање лавров венец и свежо цвеќе пред спомен – бистата на Прличев;
– Обраќање на Смиле Наумоски – член на Друштвото на писатели на
Македонија;
Спомен – биста на Прличев пред НУ Библиотека „Григор Прличев“
13.00 часот
• „ОХРИДСКА ВИЗИТА“
– Беседа за поетот и преродбеник Прличев – проф. д-р Елизабета
Шелева;
– Прогласување на добитникот на наградата за најдобра беседа во чест
на Прличев за 2024 од распишаниот конкурс: „Како против пизмата?“
– Обраќање на добитникот на наградата;
– Kултурно – уметнича програма;
НУ Библиотека „Григор Прличев“ (Прличева одаја)
19.00 часот
• Свечена приредба по повод Патрониот празник на ООУ „Григор
Прличев“
НУЦК„Григор Прличев“

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани