Професорите и невладините во битка со врсничкото насилство

Врсничкото насилство е присутно и во охридските училишта. Го има во сите форми, психолошко преку омаловажување и постмев, физичко со тепање и удирање, но и сајбер насилство исмејување во пораки...

Избрани најдобрите ликовни и литературни творби по објавениот конкурс

Во соработка со охридските основни училишта Жири комисијата ги разгледа пристигнатите литературни и ликовни творби и изврши избор на најдобрите литературни и ликовни трудови. Од пристигнатите литературни творби награди освоија...

Во Струга – „Биди Еко-спортист, придонеси природата да расне“

Изминатиот викенд, во организација на Кајак кану клубот ДРИМ, под мотото „Биди Еко-спортист, придонеси природата да расне!“, на „Машка плажа“ во Струга, успешно беа реализирани завршните активности од проектот „Зелен...

Нова спортска приказна -Пештани екстрим вертикал

Со многу љубов енергија и посветеност зачекорвме кон создавање на една нова спортска приказна во градот Охрид, поточно во Пештани. Приказна наречена Пештани Екстрим Вертикал. Градењето на истата е процес...

„JUDY“ новата песна на охриѓанецот Александар Петрески

Охриѓанецот Александар Петрески ја издаде новата авторска песна - „JUDY“. „Со задоволство Ви ја претставувам мојата нова авторска песна Judy! Видеото, во едно преубаво јулско приквечерие на местото кое јас...

Итни мерки за рехабилитација на светското природно и културно наследство на Охридскиот регион

Владата на вчерашната  седница ја разгледа и ја усвои Информација за потребата од преземање на итни мерки за рехабилитација на светското природно и културно наследство на Охридскиот регион. Владините заклучоците...

Апел за помош: По тешка сообраќајка охриѓанецот Алпај Муфти има потреба од лекување

Да му помогнеме на Алпај Муфти од Охрид, кој има потреба од операција по сообраќајна незгода Семејството на 27-годишниот Алпај Муфти од Охрид испраќа апел за помош до сите добронамерни...

Крстовден – Воздвижение на чесниот Крст

Денес  се празнува Крстовден - Воздвижение на Чесниот Крст. Црквата празнува два празника поврзани со чесниот крст, зимскиот Крстовден или Водокрст (18/5 јануари) е посветен на стариот обичај според кој на...
Social profiles