Во Охрид се одржа првата трка на независноста

Во Охрид се одржа првата трка на независноста. Во рамките на Меѓународен Атлетски Маратон Свети Наум-Охрид , кој  се одржа по 31 пат,  се трчаше и за поддршка на децата со ретки болести.

 Покрај 30 километарската  трка, се одржа и рекреативна, низ градот од 5 км.

На една од најтешките патеки  покрај брегот на Охридското езеро трчаше и министерот за финансии Драган Тевдоски., кој по втор пат успеа да го истрча маратонот.

-Јас со задоволство втора година по ред учсетвувам. Оваа година за поддршка  за децата со р етки болести мислам дека  и други јавни личности треба да се вклучат во подршка. И мислам дека следните години треба да направиме се овој охридски маратон да стане популарен, Драган Тевдоски министер за финансии.  

-Оваа е многу тешка маратонска тркакоја е предизвик за многу искусни маратонци една од анјтешките како што кажуваат самите маратонци. И секој што ќе пристигне тука на целта е практино победник на овој маратон, вели Пецо Неданов оргнинизатор.

Победник на атлетсскиот маратон беше кениецот Кипкорир Бивот на прво место меѓу жените  беше Слаѓана Перуновиќ од Црна Гора.

– Многу сум среќен  со совоениот резултат ова е прв пат да бидам во Охрид Македонија многу сум среќен што победив оваа година. Не беше лесно имаше угорници и беше жешко, , вели Кипкорир Бивот првак.

– Морам да кажам дека сум многу задоволно со оглед на тоа што имав прејака конкуренција не очекував да бидам прва а  камоли да го соборам црногорскиот рекорд, вели Слаѓана Перуновиќ победник во женска категорија.

Најбрз од македонците, беше Кокан Ајановски, кој освои четврто место.На годинешниот  меѓународен атлетски маратон, кој е предизвик и за најскусните маратонци,  имаше рекорден број  пријавени 140 учесници  мажи и 20 жени.   

Мегунардниот меморијален маратон го носи имате „Влатко Димитров“ , во чест на покојниот професор по атлетика и иницијатор за обнова на маратонот. 

Новинар Соња Рилковска 

Канал 5 ТВ 

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани