„Југо трип“ со „Застава Југо“ од Охрид до Крањска Гора

Се уште постои носталгија за бившиот југословнески дух. 28 авантуристи од повеќе земји со 14 стари автомобили од брендот Застава  ЈУГО, вчера  утрото од Охрид тргнаа на турата „Југо-трип“. Со возила стари повеќе од три децении ќе патуваат од Охрид  преку Лесковац, Златибор, Подгорица, Мостар, Шибеник, Плитвице,Порторож до Крњска Гора.

Нема достапен опис.

Идејата за оваа необично уникатно патување е на охриѓанецот Блаж Поп Стефанија, а целта е вели  да се потсетат како во минатото се патувало од една во друга југословенска  република. Но и промоција и запознавање на  културата и традициите во овие земји.

Нема достапен опис.

– „Ќе одиме еден мал круг по нашата убава Бивша Југославија, четиринаесет возила што се постари сите од триесет години. И ќе се потсетиме како некогаш се патувало, нема да одиме на автопат, ние сме луѓе од девет држави. Сакаме да си поминеме убаво“, вели Блаж Поп Стефанија, организатор на авантурата Југо-трип.

Нема достапен опис.

Авантурата, насловена Југо трип ќе трае девет денови, а возачите и совозачите ќе застануваат, ќе се сместуваат и преноќуваат во некогашните хотели кои биле бренд на југословенските простори.

-„Одиме преку Србија, Црна Гора, Хрватска, Босна и Словенија. Од Ѓердап па до Триглав, Буквално сите држави ќе ги посетиме.0141Повеќето автомобили се набавени во Македонија, а некои моравме да ги донесиме од Словенија, како   што може да видите од таблиците. И се надевам дека ќе издржат по патот“, вели  Поп Стефанија, организатор.

Учесници на Југо трип авантурата, се жители на Македонија, Словенија,Србија,  Англија, Норвешка, Данска и Америка.

Новинар Соња Рилковска

 

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани