Експертите бараат итна мобилизација  за стабилизирање на  водостоите на Охридското и Преспанското Езеро

Водостојот на Охридското Езеро се наближува до минимално дозволената кота. Според денешното мерење, нивото е на седум сантиметри до критичната точка. Драстичните намалувања на водостојот се резултат на климатските промени,...

Привршува асфалтирањето на улицата „Будва“

Во тек се завршните активности за реконструкција и асфалтирање на улицата “Будва“. Според договорот со АД “Илинден“, поставен е нов слој асфалт во должина од 700 метри,  плочник по цечата...

Мери Бајрамоска добитник на престижната награда make up influencer award 2022

Познатата мејк ап артистка од Охрид, Мери Бајрамоска годинава ја доби наградата make up influencer award 2022. Наградата ја доделува магазинот Убавина и здравје. Четврти U&Z Influencer Awards, на 12.12.2022,...

Состојбата на детското одделение во Струга алармантна

Состојбата на Детското одделение во општата болница во Струга алармантна. Лекарите пишуваат дека недостигаат специјалисти, а има голем наплив на пациенти. Бараат надлежните да преземат итни мерки. Проблемот е голем...

Збогатен книжевниот фонд во охридската гимназија

Во охридската гимназија пристигнаа книги, дел од донацијата од 40 000 книги за основните и средните училишта од Охрид и околината во рамките на проектот Интернационален Проект Книга. Огромна благодарност...

Се поплочуваат краци од улица во Елшани

Се поплочуваат краци од улица во Елшани. Работници од Секторот за Канализационни објекти инсталации,улици и патишта извршија поплочување на краци од улица во село Елшани. Поплочувањето се направи со бекатон...

Завршија конзерваторско – реставраторските работи во црквата Св. Богородица Болничка

Завршија конзерваторско - реставраторските работи во црквата Св. Богородица Болничка во стариот дел на градот Охрид, која датира од XIV век. Оваа година со конзервација беше опфатено фиксирање и стабилизирање...

ИПИС: Речиси 38 отсто испитаници сметаат дека „некој друг“ е виновен за воената инвазија на Русија врз Украина

Анкетата на ИПИС покажува дека 21,9 отсто од испитаниците сметаат дека одговорноста за воените дејствија е исклучиво на Русија, 4,1 отсто сметаат дека одговорноста лежи во Украина, додека 16,8 отсто...

Во ЈП „Билјанини извори“ нема нови вработувања

ЈП ,,БИЛЈАНИНИ ИЗВОРИ” ги демантира информациите на политичката партија Левица Охрид и ја известува јавноста дека во претпријатието не е реализирано ниту едно ново вработување во последните неколку месеци и...

Секоја втора жена жртва на психолошко, а секоја петта на физичко насилство

Семејното насилство е во пораст. некои пријавуваат, некои молчат. Денес, семејното насилство претставува сериозен општествен проблем кој, најпрво со ковид-пандемијата, а сега и со економската криза, предизвикува загриженост со својата...
Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани