ФОТО+ ВИДЕО: Над 30 000 Македонци на протест во Сиднеј

Повеќе од 30.000 Македонци од Австралија протестираа против промена на името.

Протестниот марш, кој успешно го организираа здружени и обединети, сите македонски општествени, културни, социјални и црковни здруженија, започна пред сиднејскиот Town Hall и течеше низ централните сиднејски улици, се до Martin Place, каде што се одржаа главната, официјална манифестација.
На собирот во центарот на Вашингтон учество зедоа организации и групи од Њу Џерси, Масачусетс, Њујорк и Вашингтон. Тие од македонската Влада бараат прекин на преговорите со Грција и заштита на македонскиот идентитет.

Македонците во Австралија излегоа на протести низ улиците во Перт, Мелбурн, Бризбејн и Сиднеј, во знак на поддршка и промовирање на нивните национални интереси, човекови права и право на самоопределување.

Слични собири се одржуваа во неколку градови во Нов Зеланд, Холандија, Британија, Италија, Чешка, Словенија и Малта.

Видео од собирот во Сиднеј:

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани