Изложба на стари фотографии во Охрид

Во рамките на Охридската научна и уметничка визита 2019, што се организира во Куќата на Уранија-МАНУ, Охрид, денеска ќе се  одржи  изложбата на стари фотографии на Курт Хејлишер.

 

Курт Хејлишер (1881-1948) Германски фотограф, патувал интензивно низ Европа во 1910тите, 1920тите и 1930тите. Автор е на неколку значајни и успешни книги со земјописи, архитектура и фотографии за Италија, Шпанија, Германија.

Поради својата работа поканет е во Белград од страна на тогашната власт на кралството СХС (кралство на Србите, Хрватите и Словенците). Направил над 1200 фотографии почнувајќи од Словенските Алпи па се до Струмица. Хејлешер сам избрал 191 фотографија и објаснил дека “сакал да го покаже атрактивниот различен карактер на земјата, архитектурата и начинот на живот на Југословените. Не сакав да создадам колекција на разгледници”.

Настанот е денес  на 09.07.2019 во 20:00 часот.

 

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани