Отворена 39-та Интернационална колонија Дебрца 2024

Отворена најстарата ликовна колонија во земјава. Синоќа свечено беше отворена 39 та Интернационална колонија Дебрца 2024.
Годинава на неа ќе творат 11 домашни и странски ументици. Инспирација ќе црпат од убавините на Дебрца, манастирите,црквите, природата, блатото Сини Вирој ….. Уметниците ќе прошетаат и низ Стариот дел на Охрид и манастирот Свети Наум.
Интернационалната уметничка колонија „Дебрца“ располага со најбогат фонд уметнички дела во земјава има над 700 ликовни дела од врвни уметници од Македонија и светот што претставува, непроценливо македонско и светско културно наследство, тие се чуваат во галеријата во село Белчишта.

ВИДЕО:

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани