Расте бројот на ултра богати луѓе

Бројот на милионери во светот се зголеми за речиси осум проценти минатата година, на рекордно високо ниво од околу 16,5 милиони, а нивното богатство достигна вкупно 63.500 милијарди долари, според новата студија на “Capgemini”.

 

Во изминатата година, 1.15 милиони луѓе станале нови милионери, според извештајот на “Capgemini”.

САД, Јапонија, Германија и Кина имаат најмногу милионери, сочинувајќи скоро две третини од вкупниот број на милионери. Во САД, бројот на богати луѓе се зголеми на 4,8 милиони од 4.46, додека бројот на милионери во Кина се зголеми на 1.13 милиони, со нешто повеќе од еден милион.

Азиско-пацифичкиот регион, Европа и Северна Америка подеднакво придонесуваат за растот на богатството. Русија, Бразил и Канада ги вртат негативните трендови од пред една година, се вели во извештајот.

Во Русија, на пример, благодарение на скокот на берзата, се зголемува како бројот на милионери, така и нивното богатство за околу 20%.

Во исто време, Франција е пред Велика Британија во првите пет држви по број на милионери поради рехабилитацијата на цената на недвижниот имот. Шведска е пред Сингапур во првите 25 поради падот на пазарите на капитал во градот.

Состојбата на ултрабогатите – луѓето со средства во вредност од над 1 милион долари, со исклучок на основното живеалиште, колекционерска активност и потрошен материјал, се зголемува за 8,2% минатата година и се очекува до 2025 година да надмине 100 трилиони долар.

 

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани