Вевчанскиот карневал е прогласен за културно наследство од особено значење

Вевчанскиот карневал е прогласен за културно наследство од особено значење, поткатегорија исклучително значење. Како што соопштија од Министерството за култура, одлуката е донесена денеска на владина седница.

Со оваа одлука се овозможува зачувување и афирмација на машката василичарка поворка како дел од зимските обреди со маски, која е зачувана и се практикува во автентична и интегрална форма од локалната заедница во Општина Вевчани.

Како што е наведено во Одлуката, по своите карактеристики обредните поворки со маски (карневал) – Василичари во Вевчани се издвојуваат со својата автентичност и зачуваност на формите на маските, василичарското оро, верувањата и обредните практики.

За Василичарите во Вевчани се утврдува режим на заштита од прв степен, со повеќе мерки на заштита. Преку поддршка и поттикнување на носителите за изработка на автентични маски ќе се обезбеди одржливост на древната манифестација, ќе се обезбеди пренос на знаењата за изработка на маските и вештините за свирење на традиционалните музички инструменти кои се дел од поворката. Од особено значење е што традицијата на еден од најстарите карневали во светот ги вклучува и младите генерации и се зачувува како културно наследство.
-Со донесувањето на Одлуката за прогласување на Василичарите во Вевчани за културно наследство од особено значење, поткатегорија исклучително значење, се обезбедува воспоставување трајна заштита на доброто и негова категоризација во согласност со Законот за заштита на културното наследство – се вели во соопштението на Министерството за култура.

Овој процес е започнат уште во 2015 година, со промената на власта, како централна така и локална овој процес беше закочен.
На средбата која ја имав за време на овогодинешниот карневал во Вевчани со министерката за култура, побарав процесот да биде одблокиран и конечно да се донесе Одлука со која Вевчанскиот карневал се прогласува за нематеријално културно добро, а со оваа одлука Вевчанскиот карневал добива посебен степен на заштита, нформира градоначалникот Спасе Кочоски.
Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани