Создадени вештачки матки, како би изгледало пораѓање во иднината

Во 2017 година, научниците создадоа BioBag, првата вештачка утроба користена за одгледување јагне. Така, беше само прашање на време кога ќе се разгледа овој нов концепт за одгледување човечко бебе. И неодамна, идејата за објект за вештачка утроба наречена EctoLife привлече внимание на тоа како би можело да изгледа породувањето во иднина.

Според Светската здравствена организација, околу 15% од паровите на репродуктивна возраст ширум светот се погодени од неплодност. На пример, 9% од мажите и околу 11% од жените на репродуктивна возраст во Соединетите Држави доживеале проблеми со плодноста. Во оваа ситуација, концептот EctoLife може да им го промени животот на многу луѓе кои се борат да зачнат бебе.

Неговиот творец, Хашем Ал-Гаили, исто така верува дека ќе ги однесе спонтаните абортуси, предвремените породувања и царски резови во минатото, а да не ги спомнуваме сите други ризици за здравјето на жените за време на бременоста или компликациите набргу потоа.

EctoLife, генерално, е концепт на голем објект со 75 високо опремени лаборатории кои би се напојувале со обновлива енергија. Секоја од овие лаборатории ќе може да прими до 400 мешунки за раст наменети да ги реплицираат точните услови во матката на мајката.

Било какви болести или ненадејни промени во состојбата на бебето ќе бидат речиси невозможни поради околината без инфекции на мешунките. Тие исто така ќе имаат сензори кои ќе ги следат виталните знаци на бебето 24/7. И ако системот заснован на вештачка интелигенција забележи какви било потенцијални абнормалности, веднаш ќе пријави дека тие ќе бидат поправени.

Ова може да биде исклучително ново искуство и за идните родители. Во своето видео, Хашем Ал-Гаили сугерира дека ќе можат да го следат напредокот на своето дете директно на нивните паметни телефони. Специјална апликација ќе им обезбеди и приказ во живо со висока резолуција. И тие ќе можат да ја споделат таа снимка со своите најблиски.

Познато е дека бебињата можат да го препознаат јазикот и да учат уште додека се во утробата. Поради ова, Ал-Гаили, исто така, смета дека би било подобро да се опреми мешунките за раст со внатрешни звучници за родителите да можат да изберат листа за репродукција и да пуштаат музика за своето дете. Или можеби ќе сакаат да пеат со свои гласови за да му помогнат на бебето повеќе да се запознае со нив пред раѓањето.
Уште една добра работа во ова научно-фантастично сценарио е што жените можат засекогаш да заборават на болката од породувањето. EctoLife треба да обезбеди безбедна и безболна алтернатива на природното раѓање. Породувањето ќе се изврши само со притискање на копче, така што вие и вашиот партнер ќе можете да уживате во целиот процес.

Денес, оваа идеја е сè уште чисто креативна вежба со имагинација. И во иднина, дури и со сета потребна технологија, сè уште ќе се соочиме со многу етички прашања.

Целиот текст на  Motika.mk

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани